Γιώργος Γαβρίλης: Εμείς δεν βλέπουμε τον πολίτη ως απλό ψηφοφόρο που διεκδικούμε την ψήφο

Ο Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπεριφερειάρχης του Πειραιά από το 2014 έως το 2019, έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου στον δήμο του Πειραιά με την δημοτική παράταξη “Πειραιάς για όλους”.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε τα ζητήματα που αντιμετώπισε η πόλη του Πειραιά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπεριφερειάρχης και παρουσίασε τις θέσεις και τους στόχους του για το μέλλον.

Ο Γιώργος Γαβρίλης, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που αφορούν τον Πειραιά, όπως οι υποδομές, η πόλη, η κοινωνική ανάπτυξη και άλλα θέματα που είναι σημαντικά για την τοπική κοινότητα.

Επίσης, παρουσίασε τους στόχους του για τον μελλοντικό δήμο του Πειραιά και το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της περιοχής.

ΕΡ: Εάν αύριο εκλεγείτε δήμαρχος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάξετε κ. Γαβρίλη;

ΑΠ: Το πρώτο πράγμα που θα αλλάξουμε είναι η σχέση δήμου-πολίτη. Εμείς δεν βλέπουμε τον πολίτη ως απλό ψηφοφόρο που διεκδικούμε την ψήφο του κάθε 4 ή 5χρόνια. Θέλουμε να χτίσουμε μια σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης από την επόμενη μέρα των εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιό μας ξεκινά από τη γειτονιά για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την ανθεκτικότητά της. Θα εργαστούμε για να τη μετατρέψουμε από νεκρή ζώνη σε ραχοκοκαλιά της πόλης.

Από εκεί και πέρα, βασικοί στόχοι μας είναι η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, με άμεσα μέτρα περιορισμού του προβλήματος, και της έλλειψης πρασίνου, με στόχο να αλλάξει η εφιαλτική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην πόλη, που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Θέλουμε μια ζωντανή πόλη με μια νέα, σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα. Μια πόλη ελκυστική για να κατοικείς κι όχι μόνο να εργάζεσαι.

ΕΡ: Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν εσάς και όχι τη σημερινή δημοτική Αρχή;

ΑΠ: Ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν διότι μας γνωρίζουν. Έχουμε ως παράταξη μια μακροχρόνια παρουσία στην πόλη, με διακριτό αυτοδιοικητικό αποτύπωμα. Δεν απουσιάσαμε από καμία προσπάθεια για να βελτιωθεί η θέση του συμπολίτη μας. Επίσης, από τη θέση της διοίκησης της Αντιπεριφέρειας Πειραιά 2014- 2019, είχαμε μια από τις πιο επιτυχημένες θητείες και αυτό δεν αποτελεί μια αυτάρεσκη αναφορά αλλά κοινή διαπίστωση όλων των φορέων της πόλης καθώς υπάρχουν απτά, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

ΕΡ: Ο Πειραιάς είναι ένας πυκνοδομημένος δήμος, με ό,τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα των πολιτών. Πόσο δύσκολο είναι για την εκάστοτε δημοτική Αρχή να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ιδιαιτερότητες και να αξιοποιήσει δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, ώστε να πετύχει τη βελτίωση της καθημερινότητας;

ΑΠ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο Πειραιάς έφτασε σήμερα να είναι μια απέραντη τσιμεντούπολη, χωρίς ελεύθερους χώρους, με ελάχιστο πράσινο, με βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν γίνονται κινήσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ή έστω για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά επαναλαμβάνονται οι ίδιες ακριβώς αιτίες που διαμόρφωσαν αυτήν την «εκρηκτική» κατάσταση, δηλαδή η ανεξέλεγκτη, αλόγιστη οικοδόμηση χώρων, με βάση το νέο μοντέλο εκμετάλλευσης της εναπομείνασας ελεύθερης γης, που ονομάζεται real estate.

Το κεντρικό κράτος και ο δήμος πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αντιστροφής αυτής της πορείας και προώθησης της αξιοποίησης προς όφελος των πολιτών όλων των ελεύθερων χώρων σε κάθε γειτονιά. Αυτό θα επιδιώξουμε, άμεσα, εφόσον οι συμπολίτες μας δώσουν την πλειοψηφία στη δημοτική Αρχή.

ΕΡ: Οι συνέπειες στα νοικοκυριά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και τελευταία της ενεργειακής κρίσης έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε αδιέξοδο. Εσείς εάν εκλεγείτε τι προτίθεστε να κάνετε για τις ευάλωτες ομάδες αλλά και για τον επιχειρηματικό κλάδο;

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας είναι σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, βιώνοντας επισιτιστική ανασφάλεια ή και πείνα ή και υποσιτισμό. Ταυτόχρονα, πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό ή βρίσκονται χωρίς νερό ή φως λόγω διακοπών των παροχών τους. Απέναντι σε αυτήν την πραγματική ανάγκη, εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαθέτοντας αυξημένα κονδύλια από ευρωπαϊκούς και ίδιους πόρους, αναμορφώνουμε τον προϋπολογισμό και δίνουμε πραγματική και αυξημένη φροντίδα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα επιδιώκουμε να προστατευθεί από την επιδρομή στην πόλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που συνεργούν στη συγκέντρωση μεγάλου μέρους των διαθέσιμων εισοδημάτων σε λίγα χέρια λειτουργώντας ανταγωνιστικά στη μικρή επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, έχουμε σχέδιο και προτάσεις για τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής της πόλης. Για παράδειγμα, προτείνουμε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τέσσερα χρόνια των μικρών επιχειρήσεων, που στεγάζονται σε έκταση μικρότερη των 50 τετραγωνικών μέτρων.

Επίσης, για την τόνωση της εμπορικής κίνησης της πόλης προωθούμε τη δημιουργία της νέας κλειστής Ιπποδάμειας Αγοράς, που είχαμε δρομολογήσει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, στη διάρκεια της θητείας μας στην αντιπεριφέρεια. Διεκδικούμε την αναμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου η μικρή και μεσαία επιχείρηση να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες άμεσης χρηματοδότησης.

ΕΡ: Στην εποχή μας βιώνουμε ακραία καιρικά φαινόμενα όλο και πιο έντονα. Ο Δήμος Πειραιά τι συνθήκες αντιμετωπίζει και τι προτίθεστε να κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε;

ΑΠ: Ο Δήμος Πειραιά χρειάζεται νέες υποδομές θωράκισης της πόλης. Από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κάναμε μια προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση, ετοιμάσαμε πέντε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, η πόλη χρειάζεται άμεσα και άλλα αντιπλημμυρικά, σε Κηφισό, με εκβάθυνση της κοίτης, Πασαλιμάνι, Λεύκα και Ακτή Μιαούλη. Επίσης, απαιτείται η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια με τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μείωση του κόστους ενέργειας όλων των δημοσίων κτιρίων.

ΕΡ: Κλείνοντας θα θέλαμε το μήνυμά σας προς τους δημότες του Πειραιά.

ΑΠ: Το έργο, η πορεία και η παρουσία μας στον Πειραιά μάς δίνει την ηθική νομιμοποίηση να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και να ζητήσουμε την ψήφο τους στις 8 του Οκτώβρη. Ο Πειραιάς πρέπει να αλλάξει σελίδα. Για να ζωντανέψουν οι γειτονιές της πόλης, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να καλυτερεύσει η καθημερινότητα μας. Εμείς έχουμε το σχέδιο και τη γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει και πώς να το αλλάξουμε. Η απόφαση ανήκει στους Πειραιώτες και στις Πειραιώτισσες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Related Articles

Latest Articles